• 0 342 611 26 66

ORGANİK TARIM PROGRAMI DERS BİLGİLERİ

 

1. YARIYIL

 

TURK 101 Türk Dili I (2-0)

Yeryüzündeki Diller, Dil aileleri, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçenin yayılma alanları, Noktalama İşaretleri, Yazılım Kuralları, Dilekçe, Türkçenin ses özellikleri, Türkçe’de ses olayları, Yazılı anlatım, Anı türü.

 

YDBI 101  İngilizce I (2-0)

Kelime Bilgisi, Gramer, Okuma, Dinleme, Yazma.

 

TDP 101 Toplumsal Duyarlılık Projesi I (1-0)

Üniversite ile toplum arasındaki bağları güçlendirmek, toplumsal konulara duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip öğrenciler yetiştirmek amacıyla toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözümü için dersler alıp proje hazırlamak. 

 

AMT 101 Matematik I (2-0)

İşlem yeteneği, Temel kavramlar, Sayı sasamakları, Taban aritmetiği, Bölme, Bölünebilme, Asal çarpanlara ayırma, Obeb- Okek, Rasyonel sayılar, Mutlak değer

 

AOT101 İş Sağlığı ve Güvenliği (2-0)

İş güvenliği kavramı, iş kazalarının tanımı, nedenleri ve önleme yöntemleri, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliği çalışmalarının ekonomik açıdan önemi, iş kazalarının oluşumu ve sınıflandırılması, tehlikeler ve tehlike çeşitleri, kaza araştırmalarında yöntem ve çözümler

 

AOT103 Bitki Fizyolojisi (3-0)

Bitkilerin üstün nitelik ve nicelikte yetiştirilmeleri için bitkilerde cereyan eden fizyolojik olayların bilinmesi amacıyla, fizyolojik olayların meydana gelmesi, sürdürülmesi ve sona erdirilmesine ilişkin temel sorunları fizik ve kimya yasalarına göre açıklamak, bu sayede bitkilerde birbirine girmiş fizyolojik olayları teker teker ele alıp inceleyerek bitki yaşamına ışık tutmaktır.

 

AOT105 Toprak Bilgisi (2-0)

Genel anlamda toprak nedir, içeriği nelerdir, toprak çeşitleri ve sınıfları, toprakların fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprakta yapılan fiziksel, kimyasal ve biyolojik analizler

 

AOT107 Genel Biyoloji (3-0)

Biyolojinin tanımı ve kapsamı, canlıların özellikleri ve sınıflandırılması, canlıların kimyasal içeriği,  hücre yapısı ve organelleri, hücre zarında taşıma, hücre döngüsü ve hücre bölünmesi, hücre metabolizması, genetik materyalin yapısı, fonksiyonu ve organizasyonu, hücre içinde genetik bilgi akışı (replikasyon, transkripsiyon, translasyon), gen ifadesinin regülasyonu,mutasyon çeşitleri

 

AOT109 Genel Mikrobiyoloji  (2-1)

Mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analiz hazırlıkları, mikrobiyolojik kültür eldesi, mikrobiyolojik kültürü saflaştırma, mikroskobik inceleme

 

  1. YARIYIL SEÇMELİ DERSLERİ

 

GOS101 Sağlikli Yaşam Ve Spor (1-1)

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için sporun önemi ve uygulamalarının kazandırılması

 

GOS103 Temel Spor Uygulamaları (1-1)

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için sporun önemi ve uygulamalarının kazandırılması

 

GOS105 Müzik  (1-1)

Müzikle ilgili genel kavramlar ve nota kavramının öğretilmesi

 

GOS107 Türk Halk Oyunları (1-1)

Kültürümüzün önemli bileşenlerinden olan halk oyunlarının sürdürülebilir hale getirilmesini sağlamak

 

2. YARIYIL

 

AOT 102 Tarımsal Ekoloji (3-0)

Ziraat Mühendisliği mesleki öğretisinin temel dayanağı olan bitkisel ve hayvansal üretimde, kullanılan agro ekolojinin bileşenlerini (ekosistem, besin döngüsü) tanımak,

AOT 104 Organik Tarımın Genel İlkeleri (3-0)

Organik tarımın temel ilkeleri, Ülkemizde ve dünyada organik tarımın durumu, organik tarımla ilgili yasa ve yönetmelikler

 

AOT 106 Hayvansal Üretim İlkeleri (2-1)

Dünya ve Türkiye de hayvancılığın genel durumu, tarımsal üretimde hayvancılığın önemi, hayvanların evciltilmeleri, hayvan türleri, türlerin oluşumu, ırklar, ırkların oluşumu ve sınıflandırılmaları, hayvanların morfolojik ve fizyolojik ırk özellikleri, döl verimi, laktasyon, büyüme.

 

AOT 108 Bitkisel Üretim İlkeleri (2-1)

Bitkisel üretimde tarla, bahçe bitkileri ile ilgili temel kavramlar, tozlanma, döllenme, tohum oluşumu. Toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat.

 

AOT110 İyi Tarım Uygulamaları (2-0)

Ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanmaktadır.

 

AOT112 Temel Laboratuvar Bilgisi (2-1)

Laboratuvarın kullanılması, malzemelerin tanıtılması, bazı kimyasal çözeltilerin hazırlanması ve kullanılması, laboratuvarda güvenlik önlemlerinin alınması

 

TDP102 Toplumsal Duyarlılık Projesi II (1-2)

Üniversite ile toplum arasında bağları güçlendirmek, toplumsal konulara duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip öğrenciler yetiştirmek amacıyla toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözümü için hazırlanan projelerde saha çalışması yapmak, derste edinilen bilgilerin deneyime ve pratiğe aktarılması ve proje ekiplerinde beceri geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmak.

 

TURK102 Türk Dili II (2-0)

Türkçe’de sözcük vurgusu. Türkçe’de grup ve cümle vurgusu. Sözcükte kök, ek kavramlar, çekim ekleri, gövde kavramı, yapım ekleri. Cümle öğeleri. Cümle çeşitleri. Doğru cümle. Anlatım biçim ve teknikleri. Anlatım bozuklukları: anlama dayalı anlatım bozuklukları, yapıya dayalı anlatım bozuklukları. Eleştiri ve Öz eleştiri. Söyleşi, Deneme ve diğer yazı türleri. Yazma çalışması.

 

YDBİ102 İngilizce II (2-0)

Öğrencilerin sonraki yıllarda görecekleri mesleki İngilizceyi takip edebilecekleri temel İngilizce bilgileriyle donatılması, dinlediğini anlama, kendini ifade edebilme, okuduğunu anlama, yazılı olarak kendini ifade edebilme becerilerinin orta düzeyde geliştirilmesidir.

 

2. YARIYIL SEÇMELİ DERSLERİ

 

AED100 Endüstriye Dayalı Eğitim (0-0)

Öğrencilerin teorik olarak aldığı eğitimin işyeri ortamında pratiğe aktarılmasını sağlamak için staj uygulamasıdır.

 

MUP100 Mesleki Uygulama Projesi (0-0)

Öğrencilerin teorik olarak aldığı eğitimin ödev seminer, araştırma kaynak taraması vb şeklinde danışman gözetiminde veri setleri hazırlanmasını amaçlamaktadır.

 

 

  1. YARIYIL

 

AİİT 201 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I  (2-0) 

Türkiye’de anayasal gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti’nin iç siyaseti, İkinci Dünya Savaşı, Türk Devrimi, demokratik hukuk devleti, Türk hukuk ve eğitim sistemleri, Türk ekonomisi, Türk toplum yaşamındaki düzenlemeler, Atatürk İlkeleri konuları ders içeriğinde yer almaktadır.

 

AOT203 Organik Yemler ve Hayvan Besleme (2-0) 

Tek ve çok mideli hayvanların sindirim sitemleri ve sindirim fizyolojileri - Sindirimde önemli fizyolojik olaylar - Sindirim enzimleri ve hormonlar - Besin madde metabolizması

 

AOT 205 Organik Ürünleri İşleme Teknolojisi (2-0)

Organik ürünlerinin içeriği ve teknolojisi, temel gıda isleme yöntem ve basamaklarının öğretilmesi. Gıdaların kimyasal bileşimi, su, protein, lipid ve mineral maddeler. Enzim, vitamin, renk, tat, koku ve aroma maddeleri. Gıdaların bozulması,  gıda muhafaza  yöntemleri. Gıda katkımaddeleri ve toksikolojisi. Tahıl, süt, et ve su ürünleri işleme teknolojisi. Fermentasyon teknolojisi.

 

AOT207 Bitki Besleme ve Gübreleme (2-1)

Bu ders kapsamında; Bitkilerin beslenme ilkeleri, Yapraklardan besin maddelerinin alınması, Gübreler ve gübreleme, Değişik besin maddelerinin (N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B, Mo, Cl) toprakta ve bitkide durumu, bitki tarafından alımı, fizyolojik ve biyokimyasal rolü, noksanlığı ve fazlalığında oluşan değişimler, Klor, sodyum ve tuzluluk, Diğer elementler, Bitkilerin beslenmesi ile gelişim ve ürün arasındaki ilişkilerin teorisi anlatılmaktadır.

 

AOT 209 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (2-0)

Tıbbi bitkilerin tarihi gelişimi, önemi, kullanım alanları, ekolojik istekleri, ilaçlar ve droglar.

 

AOT211 Organik Meyvecilik (2-1)

Organik tarım tekniklerini ve organik meyveciliğin öğrenilmesi ve pratikte uygulanabilirliliğinin sağlanması

 

AOT213 Kompost Hazırlama Teknikleri (2-1)

Organik gübreler ve kompost, kompost içerikleri ve kompostlama süreci, kompostlama mikroorganizmaları, bitkisel ve hayvansal atıkların yönetimi, entegre katı atık yönetimi, mantar yetiştiriciliğinde kompost üretimi, aerobik ve anaerobik kompost üretimi, ne tür maddeler tarımda atık olarak değerlendirilir, amacı, genel ilkeleri, tarımsal atıklar, atıkların sınıflandırılması, atık kullanımı, ekipmanları, atık yönetimi hakkında yasalar, yönetmelikler ve uygulanan politikalar, kompost ve yapım tekniklerini kapsar.

 

AOT215 Organik Ürünlerin Pazarlanması (2-0)

Organik ürünlerin konvansiyonel ürünlerden farklı yönlerinin pazarlama ve muhafaza açısından anlatılması ürünün pazarlama anlayışı, üretim, satış ve pazarlama dönemleri, Pazarlama karması unsurları ve koordineli pazarlama çalışmaları, Pazar bölümlendirme, Pazar bölümlendirme kriterleri, organik ürünler için tipik bir Pazar bölümü olan Niş pazarların özellikleri, avantajlı ve dezavantajlı yönleri anlatılması.

 

KRY100 Kariyer Planlama (2-0)

Kariyer kavramı, kariyer planlama, kariyer planlamasının mesleki danışmanlıkla ilişkisi,bireysel kariyer gelişimi,özgeçmiş çeşitleri ve özgeçmiş hazırlama,iş görüşmesi,kariyer planlama süreci,türk eğitim sisteminin kariyer planlaması doğrultusunda değerlendirilmesi.

 

AOT217 Organik Tarımda Bitki Koruma (2-1)

Organik tarım nedir, nerede nezaman uygulanmalaıdır, oraganik tarımda karşılaşılan bitki koruma problmeleri ve çözümleri nelerdir, ve bunların derslerde tartışılması sera ve tarlalarda uygulamaları dersin ana içeriğidir.

 

3. YARIYIL SEÇMELİ DERSLER

 

AOT013 Zeytin Yetiştiriciliği (2-0) 

Zeytinin tarihçesi, zeytin çeşitlerinin sınıflandırılması, zeytinin meyvesinin besin ve kimyasal bileşimi, zeytinin ekolojik istekleri, zeytin yetiştiriciliğinin türkiye’deki dağılımı, zeytinin morfolojik yapısı, zeytinin çoğaltılması, zeytin bahçesinin kurulması tesisi, kültürel işlemler dayanak sistemleri, terbiye sistemleri, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele.

 

AOT015 Biyolojik Mücadele Yöntemleri (2-0) 

Zararlı böceklerin biyolojisi ve tanımı, yararlı böceklerin biyolojisi ve tanımı, entegre mücadele ve doğal denge.

 

AOT017 Bitki Çoğaltım Teknikleri (2-0) 

Tek yıllık ve çok yıllık otsu bitkilerin generatif ve vegetatif çoğaltma yöntemleri

 

 

AOT019 Çevre Kirliliği (2-0) 

Çevre bilinci, küresel tükenişin sonuçları, sürdürülebilir kullanım ilkeleri ve ekosistemin dinamiklerine uygun, doğaya hükmeden değil doğayla barışık yaşayabilmenin yolları.

 

AOT021 Bilimsel AraştırmaTeknikleri (2-0) 

Dönem içinde, bilimsel araştırma aşamaları ve makale yazma kuralları teorik olarak açıklanılacaktır. bilimsel araştırma nasıl yapılır.

 

AOT023 Tarımsal Yapılar ve Sulama (2-0) 

Tarımsal yapılar ve sulama bölümünün genel konuları ve içerikleri, Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi, İşletme yapıları, Koruma ve depolama yapıları, Türkiye'de toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi.

 

 

4. YARIYIL

 

AİİT 202 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II  (2-0) 

Türkiye’de anayasal gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti’nin iç siyaseti, İkinci Dünya Savaşı, Türk Devrimi, demokratik hukuk devleti, Türk hukuk ve eğitim sistemleri, Türk ekonomisi, Türk toplum yaşamındaki düzenlemeler, Atatürk İlkeleri konuları ders içeriğinde yer almaktadır.

 

AOT202 Proje Hazırlama ve Seminer (2-1)

Proje ya da seminer hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususları ve pratikleri  teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere kazandırmak.

 

AOT204 Bahçe Bitkileri (3-0) 

Bahçe bitkilerinin önemi, tarihsel gelisimi, tanimi, Bahçe bitkilerinin biyolojik özellikleri, Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri, Bahçe bitkilerinin çogaltma teknikleri, Bahçe bitkilerinin yetistirme teknikleri, Önemli türlerin özellikleri.

 

AOT206 Organik Sebzecilik (2-1)

Organik tarım tekniklerini ve organik sebzeciliğin öğrenilmesi ve pratikte uygulanabilirliliğinin sağlanması.

 

AOT208 Organik Ürünlerin Muhafaza, Ambalaj ve Taşınması (2-0)

Ürün muhafaza tekniklerine giris, isil zarari ve inaktivasyon, iyonlastirici isinin etkisi, düsük sicakliklarda mikrobiyal gelisme, kurutma, yüksek osmotik basinç ve su aktivitesi, düsük ph ile gidalarin muhafazasi, organik asitler ve esterler, modifiye atmosferler. Cam ve cam ambalajlar, metal malzeme ve metal ambalajlar, plastikler ve plastik ambalajlar, kagit ve kagit ambalajlar, degistirilmis atmosfer ambalajlamasi, tasima ambalajlari, özel gidalarin ambalajlanmalari.

 

AOT210 Tarla Bitkileri (3-0) 

Tarla bitkilerinin siniflandirilmasi, tahillarin, yemeklik tane baklagillerin, endüstri bitkilerinin, tibbi-aromatik bitkilerin ve yem bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetistiriciligi.

 

AOT212 Organik Arıcılık ve Tozlaşma (3-0) 

Genel olarak organik arıcılık, kovandaki bal arılarının yaptıkları işler, arı ürünleri, nektarlı bitkiler, arı hastalıkları, tozlaşmanın önemi, organik arıcılık kuralları aktarılacaktır.

 

4. YARIYIL SEÇMELİ DERSLERİ

 

AOT014 Bahçe Bitkilerinde Son Gelişmeler (2-0)

Türk ve Dünya tarımında bahçe bitkilerinin yeri, bahçe bitkilerinin ülkemizde kapladığı alan ve bölgelere göre dağılımı, besin değeri, ekonomik önemi, bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde ekolojik faktörler, bahçe bitkilerinin fizyolojik ve biyolojik esasları, meyve ağaçlarında çiçeklenme, tozlanma ve döllenme, bahçe ürünlerinde olgunluk ve hasat, bahçe ürünlerinin muhafazası.

 

AOT016 Kalite Güvence Standartları (2-0)

Standardizasyon gelişim süreci, amaç ve ilkeleri, sağladığı faydalar, Türk Standartları Enstitüsünün görevleri, bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları, kalite güvence kavramı.

 

AOT018 İşletme Yönetimi  (2-0)

İşletmeciliğin kavramsal boyutları, tarihi gelişimi, üretim faktörleri, girişim, girişimci-yönetici kavramları, işletmenin sorumlulukları, işletmenin nitelikleri, amaçları, baskı/çıkar grupları, işletmenin sınıflandırılması, işletmenin çevresi, büyüklüğü ve kapasite kullanımı, işletmelerin kuruluş çalışmaları.

 

AOT020 Bitki Mikolojisi (2-0)

Mikolojiye giriş, fungusların sistematiğinde kullanılan temel kavramlar, morfolojisi, vejetatif büyümesi, hücre yapısı, üremesi, ekolojisi, yayılması, genetiği, biyokimyası, faydalı ve zararlı türleri bu türlerin teşhisi moleküler olarak sınıflandırılması.

 

AOT022 Entomoloji (2-0)

Böceklerin tanıtımı ve morfolojileri. Vücut duvarı ve dış iskelet. Baş kapsülü ve yapıları. Ağız parçaları ve temel ağız tipleri. Toraks segmentleri ve yapıları: Bacak ve kanat. Abdomen segmentlerinin yapısı ve uzantıları. Böcek fizyolojisi: Sindirim sistemi; dolaşım sistemi; trake sistemi; sinir sistemi; kas sistemi; üreme sistemi. Duyusal organlar. Hormonal düzenleme ve başkalaşım. Böcek takımları: Genel özellikleri, biyolojileri, ekonomik ve ekolojik yönden önemleri, Böceklerin çevre kalitesi belirleme çalışmalarında kullanımları, böceklerin biyolojik çeşitliliği, habitatlarının korunması, böceklerin biyocoğrafyası. Böceklerin evrimsel gelişimi ve diğer gruplarla ilişkileri.